sâmbătă, noiembrie 24, 2012

FainoșagO vreme închisă. De parcă procurorii l-au săltat pe Dumnezeu pentru înșelăciune. A primit mandat de reținere. Aștept să văd dacă va primi arest preventiv. Mă amuz. Îți dai seama că orice deținut l-ar vrea în celulă. Ar fi ca peștișorul de aur. Ca să nu te fut în cur dă-mi în fiecare zi un pachet de țigări. Ca să nu te fut în gură dă-mi în fiecare zi niște legale. Ei nu știu date tehnice. Bun. A fost condamnat la doi cu executare și complementară trei ani. Vă spui io. Scădem arestul preventiv. Cu puțin noroc iese după un an și patru luni. Pentru bună purtare. Ce credeați? Că Dumnezeu promite ca fiul său că toți colegii de celulă vor merge în rai?
Studiu de caz.
Iese din penitenciar după un an și patru luni. Are cazier. Are deja o vîrstă. Mai crede cineva în el? Participă la cursuri de reconversie profesională. Dacă are noroc e angajat într-o fabrică ce produce centuri de siguranță pentru bebeluși. Seara se duce în cer bea un coniac se uită pe Discovery la ăia care descoperit bossonul Higgs apoi adoarme. Uneori îl sună de pe la call-center să-i prelungească abonamentul. Ori să-i prezinte ditamai oferta de asigurare de viață. Uneori stă la crîșmă cu nea Grigore și-i spune că s-a cam săturat că a cam apus că nu i se mai scoală și nu are rost. Uneori pocnește din degete și minunea nu-i iese. Atunci se uită la emisiuni de divertisment unde îl vede pe Dynamo și exclamă: Cum pula mea a făcut asta?

*

Orașul are miros de asfalt și alune. Cele patru sute de tancuri au dispărut. Umblu prin mine ca un candidat la deputăție. Unii împart umbrele alții rulete eu împart ora exactă. Am un ceas șmecher. Îți arată cît timp îți ia să ajungi de la un om la altul. Îl vrei?

Niciun comentariu: