joi, mai 15, 2008

electorat sau masa de manevra?

C`ntarea Rom=niei

Emilian PAL

Din vremea comunismului `mi aduc aminte doar fr`nturi. Portretul conduc\torului mult iubit at`rnat deasupra tablei de scris. Apoi momentul `n care, pionier de baz\ al patriei, l-am `nnobilat cu titlul de [oim al patriei pe fratele meu la cetatea Neam]ului, `n timp ce ne uitam cu jind la b\nu]ii arunca]i de pe pod de c\tre turi[ti. Apoi careul din fa]a [colii unde mi s-a luat cravata pentru c\ am furat ]ignalul tovar\[ei educatoare. ~n cele din urm\ noaptea de decembrie `n care urlam pe str\zile Romanului "Nu be]i ap\, apa este otr\vit\", cu senza]ia c\ fac parte din revolu]ie [i c\ urletele mele chiar salveaz\ vie]i. Acum, `n plin\ campanie elecoral\ nu fac altceva dec`t s\ constat.

Orele de munc\ patriotic\ au disp\rut([i Doamne ce rapid eram la alesul fasolelor). Defil\rile cu garoafe de plastic `n fa]a Casei de Cultur\ `n speran]a c\ preaiubitul ne va face cu m`na din avion, au disp\rut. C`ntarea Rom=niei a disp\rut. Acum constat. Nu mai exist\ un preiubit, un fiu unic al patriei, ci mai mul]i. Tablourile din clas\ s-au mutat pe st`lpi ori pe fa]adele blocurilor. Defil\rile `n costum de pionier s-au transformat `n defil\ri portocalii, ro[ii, galbene. Orele de traforaj au fost `nlocuite cu lipit afi[e pe st`lpi ori spoit cu aracet fe]ele concuren]ei. Sfoara cu care ]ineai legat\ de g`t cheia de la apartament e acum un breloc cu sigla partidului. Stiloul made `n China cu peni]a cr\c\nat\ de at`ta scris e acum pix cu omniprezentele sigle mai sus amintite.

P`n\ la urm\ `ndoctrinarea e cheia succesului [i supravie]uirii de[i, oficial, elevii [i tinerii vin de bun\voie la partid. Am `ntrebat destui tineri zilele acestea ce-i determin\ s\ sus]in\ un partid. Un lucru bun e c\ sunt con[tien]i de importan]a votului. Dac\-i `ntrebi de doctrina [i programele unui partid, ei `]i vorbesc de candidat. Dac\-i `ntrebi de alte partide politice, strig\ "ho]ii".

Cenaclurile au disp\rut. Au ap\rut `n schimb Miss nu-[tiu ce-partid, nop]i de culori diferite [i gr\tare. Din punctul meu de vedere, tinerii vor r\m`ne `ntotdeauna aceea[i mas\ de manevr\. Dar de data asta au de unde s\-[i aleag\ preaiubi]ii. Singura diferen]\ e c\ `nainte masa de manevr\ se `ntorcea fericit\ acas\ pentru c\ s-a terminat mai repede defilarea [i nu mai st\ `n soare.

Acum se vrea statul `n soare, eventual `ntr-o excursie pl\tit\ de partid.

Constat c\ dup\ revolu]ie s-a schimbat ceva: masa de manevr\ a c\p\tat con[tiin]\. Adic\ o fi ea mas\, dar nu se mai las\ manevrat\ pe gratis.

4 comentarii:

Anonim spunea...

ti-am citit azi articolul din ziarul de roman si am intratat si pe blogul tau sa vad daca ce-ai scris in ziar era pe bani sau din convingere.
observ cu tristete ca era din convingere.
iti recomand sa citesti articolul "Moartea-secret de stat" din numarul 17-23 iunie al revistei 22. il gasesti pe siteul revistei.
poate iti mai schimbi perceptia idilica a perioadei comuniste.

emil spunea...

Unde ai vazut tu conceptie idilica a perioadei comuniste? Cit despre a scrie pe bani sau din convingere, asta face capitalismul din oameni. Ii face sa vorbeasca fara sa aiba habar. Traim in Romania si asta ne ocupa chiar toata mintea.

Anonim spunea...

chiar si expresia "asta face CAPITALISMUL din oameni" ar trebui sa te puna un pic pe ganduri.
cat despre modul cum functioneaza presa, si presa romascana in special sa stii ca am habar.
comentariul meu a fost doar o incercare poate de a te "salva".
daca nu...nu, considera in continuare comunismul si exponentii sai drept intemeietori de neam si tara.

emil spunea...

Chiar si expresia asta "a ma salva" denota spiritul mesianic ce se afla in fiecare dintre noi "capitalistii". Ca tu stii cu ce se maninca presa nu am nimic impotriva. La fel cum nu am nimic impotriva interpretarilor de orice natura. Eu am scris despre un om. Punct. O fi avind si el bile negre la viata lui, da eu stiu ca a scos pe multi din puscarie. Si o stiu din surse sigure. Ne-am inrait pina in maduva oaselor si nu e de mirare ca tara noastra e asa cum e, dupa chipul si asemanarea noastra. Pacat ca se trece acum printr-un fel de mistificare. Nu am viziune idilica asupra comunismului, din contra. Taica-miu, pe linga turnator de pahare mai era si turnator de securitate din ce mi s-a povestit. Deci, daca ar fi sa urasc ceva la comunism urasc in primul rind tot ce e legat de taica-miu. Nu am scris nicaieri ca imi place comunismul sau asa ceva. Dar ca om care ai habar de presa romascana, ar trebui sa interpretezi altfel.
Oricum felicitari, esti unul dintre putinii care au pastrat un ton decent.
Ps. Iar editorialul asta a fost scris dupa turul I al alegerilor. Si mA refeream strict la tinerii ca masa de manevra. Fara alte convingeri. Iar eu, personal, cind vorbesc despre oameni pe care nu-i cunosc as lasa-o mai moale cu aprecierile in ceea ce priveste convingerile lor. Asta asa, ca de la unul care are habar cu ce se maninca presa romascana la altul care habar cu ce se maninca presa romascana.